Τι κάνει καλό ένα domain name; Πως διαλέγω domain; Τι πρέπει να προσέξω ώστε να έχει επιτυχία το site μου; Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που σου έρχονται κατά νου όταν πρόκειται να δημιουργήσεις τη δική σου ιστοσελίδα.
Το να διαλέξεις το domain name του site σου είναι από τα πιο συναρπαστικά μέρη της δημιουργίας της ηλεκτρονικής εικόνας σου. Είναι το αντίστοιχο με το να επιλέγεις τοποθεσία για τα γραφεία της εταιρίας σου.
Και τι λέμε ότι μετράει για κάθε κατάστημα; Η τοποθεσία. Το ίδιο ισχύει και για το domain name.
Καλά όλα αυτά, αλλά όταν διαλέγω domain ποια είναι η κατάλληλη τοποθεσία, σε ακούω να αναρωτιέσαι. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Γιατί όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός στο ίντερνετ, τόσο πιο σημαντικό γίνεται το domain name που θα επιλέξεις.
Αποτελεί την πρώτη εντύπωση που δίνεις στον κόσμο. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι υποψήφιοι πελάτες μπορεί να μην σε επισκεφτούν καν αν το όνομα που θα επιλέξεις θα είναι δύσκολο να το θυμούνται!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Τι είναι το domain;
Το domain με λίγα λόγια είναι η διεύθυνση που πληκτρολογεί ο χρήστης στον browser ή στην google για να βρει το site σου. Είναι το αντίστοιχο της ταχυδρομικής διεύθυνσης του γραφείου σου.
Οπότε αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να επιλέξεις μια διεύθυνση domain που θα κάνει το site σου, εύκολο να το βρει κάποιος, κάτι που με τη σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερες επισκέψεις.
Και φυσικά αυτό αποτελεί την πραγματική ερώτηση.
Πως διαλέγω domain name λοιπόν;
Ιδανικά, πρέπει να επιλέξεις κάποιο domain name που είναι ευκολομνημόνευτο και σχετικό με το brand ή τα προϊόντα σου.
Αν δεν σου έρχεται κάποια ιδέα ή χρειάζεσαι βοήθεια, το επιτελείο μας είναι εδώ για εσένα. Έχουμε ειδικό τμήμα hosting, το οποίο μπορεί να σου δώσει ιδέες και να σε κατευθύνει ανάλογα.
#1 Κράτα το domain μικρό σε μέγεθος
Ο νούμερο ένα κανόνας όταν επιλέγεις το όνομα για το site σου είναι το να το κρατήσεις όσο πιο μικρό γίνεται. Μάλιστα έχουν γίνει και μελέτες που ορίζουν πως το μέγιστο όριο είναι οι 19 χαρακτήρες.
Αυτό είναι το μέγιστο, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το φτάσεις. Όσο λιγότεροι χαρακτήρες, τόσο το καλύτερο.
Με αυτόν τον τρόπο και λιγότερα πράγματα υπάρχουν για να θυμάται ο καταναλωτής προκειμένου να σε επισκεφτεί, αλλά και μικρότερος χώρος για λάθη υπάρχει όταν κάποιος κάνει την πληκτρολόγηση.
Οπότε καταλαβαίνεις γιατί ένα domain του τύπου takaliterakaiftinoterapapoutsia.gr δεν είναι καθόλου καλή επιλογή.
#2 Φρόντισε τον τρόπο γραφής και τις λέξεις που θα επιλέξεις
Επιπλέον φρόντισε να αποφύγεις τους λεγόμενους ειδικούς χαρακτήρες (όπως οι παύλες τα σύμβολα κλπ). Αυτοί είναι πολύ πιθανό να μπλέξουν τον επισκέπτη και επειδή πρέπει να θυμάται ποιο σύμβολο χρησιμοποιείς ακριβώς και επειδή μπορεί να χρειάζεται ειδική πληκτρολόγηση.
Μάλιστα τα site που πια χρησιμοποιούν πολλές παύλες, τείνουν να μαρκάρονται από τους διακομιστές αλληλογραφίας ως spam (ανεπιθύμητα).
Το domain name δεν μπορεί να περιλαμβάνει κενά, αλλά χρειάζεται να είναι ενιαίο. Πρόσεξε όμως τον συνδυασμό των επιμέρους λέξεων. Αν για παράδειγμα ήθελες να ονομάσεις το site σου «prosfores exo», παρατήρησε ότι όταν οι λέξεις ενωθούν «prosforesexo.gr» δεν είναι και τόσο ευχάριστες.
Επίσης είναι καλό να μην έχει αμφιβολίες ο επισκέπτης για το πώς γράφεται. Αν μου πεις ότι το site σου είναι το pyrasfaleies.gr πως πρέπει τελικά να το γράψω; pyrasfaleies; pirasfalies; Ή pyrasfalies;
Αν πάντως το όνομα που επιλέξεις έχει πολλούς τρόπους γραφής τότε καλό είναι να κατοχυρώσεις όλες τις εκδοχές του ονόματος. Γιατί διαφορετικά θα ενέχει ο κίνδυνος, κάποιος ανταγωνιστής να σου «κλέβει» στο μέλλον επισκέψεις αν κατοχυρώσει κάποιο παρόμοιο όνομα.
#3 Επίλεξε κάποιο domain που είναι εύκολο να το θυμούνται
Είναι πιθανό το όνομα που θέλεις να είναι ήδη πιασμένο. Όπως ήδη αναφέραμε ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες sites εκεί έξω.
Άρα αν στόχευες σε κάτι απλό και ωραίο (πχ catfood.gr) θα χρειαστεί να το ξανασκεφτείς. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει.
Κι ο ίδιος όταν διαλέγω domain name για κάποιον πελάτη μας, επιδιώκω πάντα να είναι μικρό σε έκταση, σχετικό με το brand και εύκολο να το θυμάται ο υποψήφιος επισκέπτης.
Αν η λέξη κλειδί που σε ενδιαφέρει είναι πιασμένη, μπορείς να ψάξεις για κάποια συνώνυμη ή να την αντικαταστήσεις με κάποια άλλη λέξη κλειδί του κλάδου σου. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πάντα υπάρχει μία ωραία εναλλακτική.
Πως διαλέγω domain για να με βρίσκουν εύκολα;
Άρα, η επιλογή του domain name έχει να κάνει με το να βοηθήσεις τους πελάτες να σε βρίσκουν εύκολα.
Οπότε μπες στον τρόπο σκέψης του κοινού σου, τσέκαρε τι γίνεται στον κλάδο σου, γίνε δημιουργικός και κράτα τα πράγματα απλά.
Παρ’ όλο που ο online κόσμος εξελίσσεται συνέχεια, οι βασικοί κανόνες επιλογής domain θα ισχύουν πάντα. Ακολούθησε τα πιο πάνω βήματα και θα δημιουργήσεις ένα όνομα domain που θα σου επιτρέπει να εμφανίζεσαι ψηλά στις αναζητήσεις και θα είναι θελκτικό στο κοινό σου.
Κάνε πρώτα την έρευνα σου στο επιθυμητό κοινό, ώστε να κατανοήσεις τον τρόπο σκέψης των υποψήφιων επισκεπτών σου, ακόμα κι αν είναι κάτι απλό όπως το domain name που θα έχεις.
Το να βρεις το ιδανικό domain name για το site σου μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Όπως είπαμε είναι το σπίτι της online παρουσίας σου και θα παίξει μεγάλο ρόλο στο brand της επιχείρησής σου. Σκέψου λοιπόν όλες τις παραπάνω παραμέτρους και κάνε την κίνησή σου!
Και για ότι βοήθεια χρειαστείς, είτε η απορία σου είναι το πως διαλέγω domain, είτε το “πως δημιουργώ ένα site”, οι σύμβουλοι μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν.