Πώς να Δημιουργήσεις Στρατηγική Video Μάρκετινγκ

Αν ρωτήσεις το μέσο marketer αυτή τη στιγμή για το αν ακολουθεί κάποια στρατηγική video μάρκετινγκ, πιθανότατα θα σου απαντήσει αρνητικά. Ενδεχομένως, οι περισσότεροι marketers να γνωρίζουν στοιχειωδώς, ότι το video είναι σημαντικό και να δημοσιεύουν τακτικά βίντεο, αλλά δεν υπάρχει πάντα απώτερος σκοπός πίσω από αυτή τους την ενέργεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βίντεο είναι σημαντικό. Άλλωστε, έτσι περνούν οι άνθρωποι σήμερα το ένα τρίτο του χρόνου τους, παρακολουθώντας διαδικτυακό video περιεχόμενο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί στρατηγικές video μάρκετινγκ και πάνω από το 81% των ανθρώπων έχουν πειστεί να αγοράσουν ένα προϊόν ή υπηρεσία παρακολουθώντας το video μιας μάρκας.

Πώς λοιπόν μπορείς να ξεκινήσεις μια στρατηγική video μάρκετινγκ που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις περισσότερη αλληλεπίδραση με το κοινό και καλύτερα αποτελέσματα; Μπορείς να ξεκινήσεις ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

#1 Κατανόησε το κοινό σου και θέσε στόχους

Όλες οι επιτυχημένες καμπάνιες μάρκετινγκ ξεκινούν με έρευνα. Θα πρέπει να δεις σε τι κοινό απευθύνεσαι, τι είδους περιεχόμενο τείνει να έχει απήχηση σε αυτό και σε ποια κανάλια είναι πιο πιθανό να είναι το κοινό σου. Δεν έχει νόημα να δημιουργείς υπέροχο περιεχόμενο video και να πληρώνεις για να παίξει σε ιστότοπους που δεν επισκέπτεται το κοινό σου.

Το πιο σημαντικό είναι να προσδιορίσεις τους στόχους που θες να πετύχεις με μια συγκεκριμένη καμπάνια video μάρκετινγκ. Προσπαθείς να αυξήσεις την ευαισθητοποίηση του κοινού σου, τις πωλήσεις, την επισκεψιμότητα ή όλα τα παραπάνω;

Αξιοποίησε τη δυνατότητα που έχει το video να συνδέεται άμεσα με τον πελάτη σου και βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς το σωστό τόνο φωνής και μηνύματος για να τον προσεγγίσεις.

#2 Μείνε πιστός στο brand σου και δώσε το δικό σου μήνυμα μέσω video μάρκετινγκ

Το video μάρκετινγκ είναι ένας διαφορετικός τρόπος διαφήμισης από τους άλλους. Μέσω των video μπορείς να δοκιμάσεις να ανανεώσεις το brand σου. Το σημαντικό είναι να παρακολουθούν τα video σου δυνητικοί πελάτες και αν τους αρέσει το περιεχόμενο σου, να γνωρίζουν ποιος τους μιλάει και τι μήνυμα θέλει να τους περάσει.

Για παράδειγμα, εάν τα video σου βρίσκονται στο YouTube ή σε ένα κανάλι social media, θα πρέπει να συνδέονται με τον ιστότοπό σου ή με μια σελίδα προορισμού, με σαφή, δημιουργικά  μηνύματα που είναι ενοποιημένα σε κάθε κανάλι.

Εάν τα video που βλέπουν οι χρήστες στις επικοινωνίες σας μέσω email είναι διαφορετικά από αυτά που βλέπουν στο Facebook, τότε αυτό σημαίνει ότι το brand σου δεν έχει συνέπεια και αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει παρά να σε βοηθήσει.

Πώς να Δημιουργήσεις Στρατηγική Video Μάρκετινγκ

#3 Βεβαιώσου ότι ο προϋπολογισμός σου για video μάρκετινγκ θα αξιοποιηθεί σωστά

Πολλοί κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι με το να επενδύεις πολλά χρήματα σε ένα video πρότζεκτ θα το κάνει αυτόματα τεράστια επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, το να μην ξοδέψεις αρκετά για μια εκτεταμένη καμπάνια θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα του brand σου, αφήνοντας τα μηνύματα να εμφανιστούν με τρόπο χαμηλής ποιότητας.

Όταν πρόκειται να δημιουργήσεις video περιεχόμενο, λάβε υπόψη τους στόχους της καμπάνιας σου και βεβαιώσου ότι ξοδεύεις τον προϋπολογισμό σου σωστά. Για παράδειγμα, αν θες να προσεγγίσεις περισσότερους millennial ή Gen Z πελάτες, μπορεί να μην χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα για τη παραγωγή video.

Μπορείς να δημιουργήσεις σύντομα video στα social media όπως στο Twitter, Instagram και στο Facebook. Επίσης μπορείς να συμπεριλάβεις στα video σου προκειμένου να μείνεις εντός προϋπολογισμού influencers, ειδικούς του κλάδου ή ακόμα και youtubers που έχουν πρόσβαση στο κοινό που θες να προσεγγίσεις.

Προτού το κάνεις θα πρέπει να εξετάσεις αν το άτομο είναι κατάλληλο να εκπροσωπήσει την επιχείρηση σου. Κάνε μια έρευνα στα προφίλ του στα social media, στη φήμη του και ότι τα θέματα που θίγει στα κανάλια και στις πλατφόρμες του δεν υπονομεύουν της αξίες του brand σου. Φυσικά σε όλη αυτή την διαδικασία μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

#4 Βελτιστοποίησε τα video σου για κάθε κανάλι

Ανάλογα με τα κανάλια που θα επιλέξεις να ξεκινήσουν οι καμπάνιες σου, θα πρέπει τα video σου να είναι βελτιστοποιημένα για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη αλληλεπίδραση. Για το Facebook, αυτό σημαίνει να το κρατάς σύντομο, να ανεβάζεις video απευθείας στο κανάλι και να προσθέτεις υπότιτλους.

Για το YouTube, αυτό σημαίνει να περιμένεις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του video σου για να κάνεις τυχόν τροποποιήσεις και να βελτιώσεις το κοινό-στόχο σου. Αφού κάνεις όλες τις απαραίτητες βελτιστοποιήσεις σε κάθε κανάλι, θα μπορέσεις να καταλάβεις ποια καμπάνια έχει την καλύτερη απόδοση.

Δεν ξέρεις πώς να χτίσεις στρατηγική video μάρκετινγκ; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Δοκιμές ξανά και ξανά

Όπως και για τις καμπάνιες διαφημίσεων προβολής, το A/B Testing θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ποια στοιχεία της καμπάνιας σου λειτουργούν και ποια όχι. Ίσως δεν είναι το δημιουργικό κομμάτι αλλά το μήνυμα σου, ή  είναι η ώρα της ημέρας που αναπτύσσεις την καμπάνια σου ή τα κανάλια που επιλέγεις.

Επιπλέον μπορεί τα video σου να είναι πολύ μεγάλα ή πολύ σύντομα. Ό,τι και να είναι θα πρέπει να κάνεις δοκιμές ξανά και ξανά για να βρεις το βέλτιστο περιεχόμενο και το χρόνο για τις καμπάνιες σου.

Ακολουθούν πέντε τρόποι μέτρησης της επιτυχίας μιας καμπάνιας:

  • Engagement rate (Ποσοστό αλληλεπίδρασης)

Το engagement rate μετράει κάθε αλληλεπίδραση που είχε κάποιος με το video σου. Αυτή η μέτρηση σου δίνει μια ένδειξη για την ποιότητα του μηνύματος σου, το δημιουργικό κομμάτι και αν το βίντεό σου είναι πολύ μεγάλο ή έχει τη σωστή διάρκεια.

  • Αριθμός προβολών

Ο αριθμός προβολών είναι το πόσες φορές έχει δει κάποιος ένα βίντεο, αλλά αυτό μετράται διαφορετικά σε διαφορετικά κανάλια. Για παράδειγμα, στο YouTube η προβολή προσμετρείται μετά από 30 δευτερόλεπτα θέασης ενώ στο Facebook σε μόνο 3 δευτερόλεπτα.

  • Play rate (Ποσοστό κλικ για αναπαραγωγή)

Ο αριθμός των επισκεπτών που όντως έκαναν κλικ για αναπαραγωγή για να παρακολουθήσουν το video σου. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή σου δίνει μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το video μάρκετινγκ σε συγκεκριμένους ιστότοπους ή στα social media feeds. To play rate μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το thumbnail που έχεις, ακόμα και από μέγεθος του video σου.

  • Share στα social media

Μετράει πόσες φορές το video σου έχει κοινοποιηθεί από άτομα στα social media. Οι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κόπο να μοιραστούν περιεχόμενο που δεν τους ενδιαφέρει, οπότε αν τα video σου λαμβάνουν πολλές κοινοποιήσεις, αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενό σου έχει απήχηση.

  • Σχόλια/ feedback

Εάν οι θεατές αφήνουν σχόλια στα κοινωνικά σου κανάλια σχετικά με το video σου, διάβασε τα για να δεις αν είναι θετικά ή αρνητικά και λάβε υπόψη και τα δύο. Άλλωστε, οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο για να παρακολουθήσουν το video σου και να σχολιάσουν, πελάτες ή όχι, γνωρίζουν καλά το brand και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πελάτες σου στο μέλλον.


Σχετικά Άρθρα

Πως να Αυξήσεις την Οργανική Επισκεψιμότητα
7 Λάθη SEO που σε ρίχνουν στη Google
7 Συμβουλές για πετυχημένη Στρατηγική Digital Marketing στο YouTube

ξεκινα τωρα

Φέρε την Επιχείρηση σου στην Ψηφιακή Εποχή